Χολοστεάτωμα

Τι είναι το χολοστεάτωμα;

Χολοστεάτωμα είναι μια κύστη ή σάκος δέρματος που αυξάνεται  πίσω από το τύμπανο σας στο μέσο αφτί και στη μαστοειδή κοιλότητα. Οδηγεί σε μια χρόνια, δύσοσμη έκκριση  και όσο περισσότερο παραμένει στο αφτί,  τόσο μεγαλύτερη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στις ευαίσθητες δομές του αφτιού.

Γιατί να κάνουμε εγχείρηση;

Αν δεν προχωρήσετε έγκαιρα στην κατάλληλη θεραπεία, μετά από πολλά χρόνια το χολοστεάτωμα θα μπορούσε να καταστρέψει την ακοή σας και το όργανο της ισορροπίας σας αλλά και να βλάψει το νεύρο του προσώπου, προκαλώντας έτσι παράλυση του προσώπου σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει λοιμώξεις του εγκεφάλου, επειδή το αφτί είναι τόσο κοντά στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να αφαιρεθεί, προτού προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά.

Με την αφαίρεση του χολοστεατώματος, πρώτιστο μέλημα είναι να έχουμε ένα “ασφαλές” αφτί, χωρίς τον κίνδυνο των προαναφερόμενων επιπλοκών. Μπορεί επίσης να είναι δυνατό να βελτιωθεί η ακοή σας στο συγκεκριμένο αφτί.

Τι περιλαμβάνει η εγχείρηση;

Γίνεται υπό γενική αναισθησία. Θα έχετε μια τομή είτε πίσω από το αφτί σας, είτε ακριβώς μπροστά και επάνω από το αφτί σας. Η έκταση της επέμβασης εξαρτάται από την έκταση της νόσου. Ο στόχος είναι να αφαιρεθεί όλη η ασθένεια, να έχουμε ένα ασφαλές αφτί αλλά να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η λειτουργία του αφτιού.

Το νεύρο του προσώπου, το οποίο νευρώνει τους μυς στο πρόσωπό σας, περνά μέσα σε ένα οστέινο κανάλι μέσα από το αφτί σας. Μερικές φορές το οστό που βρίσκεται το νεύρο έχει καταστραφεί από την ασθένεια, αλλά σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθεί η καταστροφή αυτού του νεύρου.

Μετά την απομάκρυνση της νόσου, ένα μόσχευμα θα χρησιμοποιηθεί για να σφραγίσει οποιαδήποτε τρύπα στο τύμπανο, και τοποθετείται απορροφήσιμο σφουγγαράκι στο κανάλι του αυτιού.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Θα μείνετε στο νοσοκομείο τουλάχιστον 24 ώρες μετά την επέμβαση. Εάν τα ράμματα δεν είναι απορροφήσιμα θα αφαιρεθούν μετά από μία ή δύο εβδομάδες στο ιατρείο μας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της επέμβασης και οι πιθανές επιπλοκές;

  • Οι κίνδυνοι ενός γενικού αναισθητικού.
  • Οι κίνδυνοι της επέμβασης είναι παρόμοιοι με εκείνους της παραμονής του χολοστεατώματος στο αυτί σας, πιο ελεγχόμενοι και πολύ σπανιότεροι. Υπάρχει κίνδυνος μειωμένης ακοής μετά την επέμβαση, αλλά αυτό βελτιώνεται με επέμβαση σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά τον έλεγχο του χολοστεατώματος.
  • Σπανιότερα υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί το νεύρο του προσώπου, με αποτέλεσμα την αδυναμία της μίας πλευράς του προσώπου.
  • Μερικές φορές μια δεύτερη επέμβαση μπορεί να προγραμματιστεί περίπου ένα χρόνο μετά από την αρχική, για να αποκλείσουμε υποτροπή του χολοστεατώματος.
  • Υπάρχει επίσης κίνδυνος διαταραχής της γεύσης στη μία πλευρά της γλώσσας σας.

Πότε μπορώ να πλύνω τα μαλλιά μου/ να κολυμπήσω/να μπω σε αεροπλάνο;

  • Εάν είστε προσεκτικοί και δεν μπει νερό στο αφτί σας, μπορείτε να πλύνετε τα μαλλιά σας μετά από μια εβδομάδα.
  • Θα είστε σε θέση να κολυμπήσετε περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση, ανάλογα με το πόσο καλά επουλώθηκε το σημείο.
  • Θα είστε σε θέση να ταξιδέψετε οποιαδήποτε στιγμή μετά την επέμβαση, εκτός εάν είχατε επίσης χειρουργηθεί για βελτίωση της ακοής σας.