Ευθειασμός ρινικού διαφράγματος

Ευθειασμός ρινικού διαφράγματος

Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Το διάφραγμα είναι ένα λεπτό κομμάτι χόνδρου και οστού μέσα στη μύτη και χωρίζει τη δεξιά και την αριστερή πλευρά. Είναι περίπου 7 εκατοστά μήκος στους ενήλικες. Σε μερικούς ανθρώπους αυτό το διάφραγμα είναι στραβό σε μία ή και στις δύο πλευρές της μύτης, αποφράσσοντας την. Μερικές φορές αυτό οφείλεται σε έναν τραυματισμό στη μύτη, άλλες φορές λόγω μικροτραυματισμών στον τοκετό αλλά και γενετική προδιάθεση.

Γιατί να κάνω εγχείρηση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος;

  • Εάν η μύτη σας είναι φραγμένη λόγω στραβού/ κυρτού ρινικού διαφράγματος, μια επέμβαση θα σας βοηθήσει.
  • Μερικές φορές πρέπει να ισιώσει ένα στραβό διάφραγμα για να μας δώσει χώρο για να κάνουμε ενδοσκοπική επέμβαση στη μύτη. Η επέμβαση δεν θα αλλάξει την εμφάνιση της μύτης σας.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει στραβό διάφραγμα σε συνδυασμό με μια παραμόρφωση στο εξωτερικό σχήμα της μύτης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος μπορεί να συνδυαστεί με ρινοπλαστική για να βελτιώσουμε την εξωτερική εμφάνιση της μύτης. Συνεργαζόμαστε με πλαστικό χειρουργό σε αυτή την περίπτωση.

Πρέπει να κάνω εγχείρηση διαφράγματος;

Ένα στραβό διάφραγμα δεν θα σας προκαλέσει κάποια ασθένεια, έτσι μπορείτε εσείς να επιλέξετε πότε και αν επιθυμείτε να προχωρήσετε με την επέμβαση. Μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε εάν σας προκαλεί τόση δυσκολία στην αναπνοή που χρειάζεστε επέμβαση.

Πώς γίνεται η εγχείρηση;

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 45-60  λεπτά. Γίνεται με γενική αναισθησία. Η μικρή τομή που γίνεται είναι εσωτερική – δεν θα υπάρχουν ουλές ή μώλωπες στο πρόσωπό σας. Μετά από μια μικρή τομή μέσα στη μύτη σας , ισιώνουμε το διάφραγμα με αφαιρώντας οσο το δυνατο μικρότερο κομματι οστού και χόνδρου. Μετά τα κρατάμε όλα στη θέση τους με ράμματα. Σε πολύπλοκες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί μια τομή στο δέρμα μεταξύ των ρουθουνιών. Μπορεί να συνδυαστεί με ρινοπλαστική.

Ρινικός πωματισμός και νάρθηκες

  • Μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε ένα μαλακό υλικό σε κάθε πλευρά της μύτης σας για να κρατήσει το διάφραγμα στη θέση του και για την πρόληψη της αιμορραγίας. Θα μπλοκάρουν τη μύτη σας έτσι ώστε να πρέπει να αναπνέετε από το στόμα σας. Θα τους αφαιρέσουμε το πρωί μετά την εγχείρηση. Μπορείτε να υπάρξει μικρή αιμορραγία σ’αυτή την διαδικασία αλλά σταματά πολύ γρήγορα.
  • Μερικές φορές βάζουμε μικρά λεπτά φύλλα σιλικόνης στη μύτη σας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία συμφύσεων μέσα στη μύτη. Ονομάζονται “νάρθηκες” και θα τους αφαιρέσουμε μετά από περίπου μια εβδομάδα.

Πονάει;

Όχι, αλλά πολλές φορές η μύτη είναι ευαίσθητη στην αφή για μερικές εβδομάδες.

Μετά την επέμβαση

  • Μην φυσήξετε τη μύτη σας για περίπου μια εβδομάδα αλλιώς μπορεί να αρχίσει να αιμορραγεί.
  • Αν πρόκειται να φταρνιστείτε, κάντε το με το στόμα ανοιχτό για να προστατέψετε τη μύτη σας.
  • Μπορείτε να δείτε βλεννο-αιματηρό υγρό από τη μύτη σας για τις πρώτες δύο εβδομάδες – αυτό είναι φυσιολογικό.
  • Η μύτη σας θα μπλοκαριστεί και στις δύο πλευρές σαν ένα βαρύ κρυολόγημα για 10-14 ημέρες μετά την επέμβαση. Θα δημιουργούνται κρούστες στη μύτη σας και θα χρειαστεί να γίνονται καθαρισμοί της μύτης για 2-3 εβδομάδες.
  • Θα σας δώσουμε μερικές σταγόνες ή σπρέι για να σας βοηθήσουμε με την αναπνοή. Μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να επουλωθεί πλήρως η μύτη σας.
  • Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από σκόνες και καπνούς.
  • Θα υπάρξουν κάποια ράμματα μέσα στη μύτη σας – αυτά θα διαλυθούν και συνήθως πέφτουν από μόνα τους.

Πόσο καιρό θα είμαι εκτός δουλειάς;

Συνήθως θα μπορείτε να πάτε στο σπίτι την επομένη μέρα μετά την επέμβαση σας. Μερικές φορές είναι δυνατόν να πάτε στο σπίτι ακόμα και την ίδια ημέρα. Θα πρέπει να ξεκουραστείτε στο σπίτι για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Εάν σηκώνετε βάρη στην εργασία σας , θα πρέπει να πάρετε δύο εβδομάδες αναρρωτική άδεια. Δεν πρέπει να αθλείστε εαν υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει η μύτη σας για περίπου ένα μήνα.

Πιθανές επιπλοκές

  • Η επέμβαση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος είναι ασφαλής, αλλά υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι.
  • Μερικές φορές η μύτημπορεί να αιμορραγήσει μετά από αυτή την εγχείρηση, και ίσως χρειαστεί να βάλουμε κάποιο σφουγγαράκι στη μύτη  για να σταματήσουμε την αιμορραγία. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στις πρώτες 6 – 8 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση ή έως 5 – 10 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
  • Σπάνια μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψετε στο χειρουργείο για να σταματήσουμε την αιμορραγία.
  • Σπάνια η επέμβαση μπορεί να σας αφήσει μια τρύπα στο διάφραγμά. Αυτή η τρύπα/διάτρηση μπορεί να προκαλέσει θόρυβο, σφύριγμα όταν αναπνέετε, κρούστες με απόφραξη ή ρινορραγίες. Τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα και δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Περαιτέρω χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν είναι απαραίτητο για την σύγκλιση της τρύπας στο διάφραγμα.
  • Πολύ σπάνια, μπορείτε να έχετε κάποια μούδιασμα στα δόντια σας που υποχωρεί σιγά σιγά μετά από πάροδο εβδομάδων.