Θυρεοειδής

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που αποτελείται από δύο λοβούς που ενώνονται με έναν ισθμό. Βρίσκεται στη μεσαία γραμμή κάτω από το μήλο του Αδάμ.

Ποιος είναι ο ρόλος του θυρεοειδούς αδένα;

Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες, Τ4 (θυροξίνη) και Τ3 (τριιωδοθυρονίνη), οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, και δρουν στα περισσότερα συστήματα του σώματος. Οι ορμόνες αυτές αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό σχεδόν κάθε κυττάρου στο σώμα μας.

Ποιες εξετάσεις μπορούν να γίνουν;

  • Εξετάσεις αίματος: Αυτές παρέχουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του αδένα.
  • Υπερηχογράφημα: Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να καθορίσει τη δομή του θυρεοειδούς αδένα.
  • Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα: Μια λεπτή βελόνα χρησιμοποιείται για να λάβει ένα δείγμα των κυττάρων από τον αδένα. Αυτά εξετάζονται κάτω από το μικροσκόπιο στο εργαστήριο.
  • Ενδοσκόπηση λάρυγγα: Ένα λεπτό ενδοσκόπιο χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λειτουργίας των φωνητικών χορδών, πριν αλλά και μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στον θυρεοειδή αδένα.

Γιατί να χειρουργηθεί ο θυρεοειδής αδένας;

Η απόφαση για επέμβαση λαμβάνεται πάντα σε συνεννόηση με τον ενδοκρινολόγο που σας παρακολουθεί.

  • Πιεστικά φαινόμενα λόγω αύξησης μεγέθους: Η διόγκωση του θυρεοειδή μπορεί να πιέσει και να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση ή σπανιότερα αναπνευστικές δυσκολίες.
  • Υπερβολική παραγωγή ορμονών ανθεκτική στα φάρμακα: Ο αδένας μπορεί να παράγει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών και να μην ανταποκριθεί στην θεραπεία από τον ενδοκρινολόγο σας.
  • Διάγνωση/θεραπεία: Οι όζοι θα πρέπει να αφαιρεθούν για να βοηθήσουν τη διάγνωση σε υποψία κακοήθειας. Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι θεραπευτική επιλογή για τους συνηθέστερους καρκίνους του θυρεοειδούς συνδυασμένη ή μη με λεμφαδενικό καθαρισμό κεντρικό ή και πλάγιο.

Χειρουργική επέμβαση στον Θυρεοειδή Αδένα

Χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελείται από ολική θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση ολόκληρου του αδένα) ή ημιθυρεοειδεκτομή (αφαίρεση ενός μόνο λοβού και του ισθμού). Εκτελείται κάτω από γενική αναισθησία.

Μια οριζόντια τομή γίνεται στο λαιμό κατά μήκος των φυσικών πτυχών του δέρματος, η οποία συνήθως επουλώνεται πολύ καλά. Ο θυρεοειδής απομονώνεται και αφαιρείται, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την πρόληψη τραυματισμών στα νεύρα και τους παραθυρεοειδείς αδένες. Πάντοτε χρησιμοποιούμε ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων (νευροδιεγέρτης) για να διενεργηθεί η επέμβαση με τη μέγιστη ασφάλεια. Ένας λεπτός σωλήνας παροχέτευσηςμπορεί να τοποθετηθεί για να αποτρέψει τη συλλογή αίματος κάτω από το δέρμα. Εάν χρησιμοποιηθεί αφαιρείται συνήθως την επόμενη ημέρα, για να μπορέσετε να πάτε στο σπίτι.

Πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης;

  • Αιμορραγία: Το αίμα μπορεί να συσσωρευτεί κάτω από το δέρμα. Αυτό συμβαίνει σε λιγότερο από το 1% των ασθενών. Λόγω της θέσης της πίεσης των φλεβών από την αιμορραγία μπορεί να προκληθεί δυσκολία στην αναπνοή. Σε τέτοια σπάνια περίπτωση θα χρειαστεί να επιστρέψουμε άμεσα στο χειρουργείο για να σταματήσουμε την αιμορραγία.
  • Αλλαγές φωνής: Τα νεύρα που ελέγχουν τις φωνητικές χορδές σας περνούν πολύ κοντά στο θυρεοειδή. Υπάρχει μικρός κίνδυνος (λιγότερο από 1%) τραυματισμού σε αυτό το νεύρο, οδηγώντας σε βραχνάδα. Αυτή είναι συνήθως είναι προσωρινή και συστήνουμε λογοθεραπεία ή κάποιο ενέσιμο στις φωνητικές χορδές.
  • Χαμηλό ασβέστιο: Οι παραθυρεοειδείς αδένες ελέγχουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Βρίσκονται στις τέσσερις γωνίες του θυρεοειδούς αδένα. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρησή τους, ωστόσο μπορεί να τραυματιστούν από την επέμβαση και να χρειαστούν κάποιο χρόνο για να επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία. Εάν συμβεί αυτό θα λάβετε συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης Δ για κάποιο χρονικό διάστημα.
  • Λοίμωξη: Αυτή είναι σπάνια (λιγότερο από 0,5%) και αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά.
  • Υποθυρεοειδισμός: Συμβαίνει εάν αφαιρεθεί ολόκληρος ο θυρεοειδής, οπότε απαιτείται υποκατάσταση με από του στόματος θυροξίνη. Εάν μόνο ένα μέρος του θυρεοειδούς έχει αφαιρεθεί είναι λιγότερο συχνός ο υποθυρεοειδισμός αλλά θα χρειαστεί παρακολούθηση της λειτουργίας του αδένα μακροπρόθεσμα ανα διαστήματα από τον ενδοκρινολόγο σας.